До каква степен ваксинираните сега ще бъдат предпазени от новите мутации

...
До каква степен ваксинираните сега ще бъдат предпазени от новите мутации
Коментари Харесай

Хората, преболедували COVID-19, да изчакат поне 3 месеца за ваксиниране

До каква степен имунизираните сега ще бъдат защитени от новите разновидности на COVID-19? Този въпрос вълнува огромна част от хората, които сега се ваксинират против ковид. От оповестяването на " зелените коридори " у нас ползата към имунизациите внезапно се усили като досега общо ваксинирани с втора доза са 88 214  души, 2 383 единствено за последното денонощие. Вече стана ясно, че имунитетът против ковид се построява няколко седмици след имунизирането, само че какъв брой дълго би трябвало да изчакат пациенти, прекарали COVID-19 по време на втората вълна (октомври, ноември, декември), преди да се имунизират? В нашата специфична седмична графа " Честно за имунизациите " през днешния ден на вашите читателски въпроси дава отговор проф. д-р Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и лекар-вирусолог към клинична лаборатория, бранш " Имунология и молекулярна диагностика ", в " Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда ". 

Въпрос: Доколко хората, които сега се имунизират, ще бъдат защитени от новите разновидности? 

Отговор: Към момента всички, които се имунизират с която и да е ваксина, ще бъдат защитени, само че в друга степен от известните до момента разновидности. Това е по този начин, тъй като към момента всички циркулиращи разновидности се отнасят към един-единствен вариант, т.е. без значение от настъпилите генетични промени, всички варианти се обезвреждат от антителата към всички ваксини, въпреки и в друга степен. Възможно е, в случай че се натрупат още разновидности и разновидности, да има и втори вариант на SARS-CoV-2, което ще значи, че ще би трябвало или нова ваксина, или актуализация на актуалната. Засега обаче това не е належащо. Въпреки, че е непостоянен, вирусът наподобява не по този начин бързо изменчив и в случай че се форсира темпът на имунизация, може да не се наложи да се основават нови ваксини. 

Въпрос: Колко време би трябвало да изчакат пациенти, прекарали COVID-19 по време на втората вълна (октомври, ноември, декември), с цел да се имунизират?

Отговор: Поне три месеца. Препоръчвам следене на равнището на антителата директно след превозване на болестта и 2-3 месеца по-късно, с цел да се види спадането им и да се предприеме имунизация. 

Въпрос: Подходящо ли е слагане на ваксина при хора с автоимунни болести и по-специално при Лупус и Хашимото?

Отговор: Да, в случай че болестта е под надзор и няма реактивация все още на имунизиране. 

Въпрос: За кои ревматоидни болести няма противопоказания за имунизиране против COVID-19?

Отговор: За никое от тях, стига болестта да е под надзор и все още на имунизирането да не е в дейна форма. Да се приказва с лекуващия доктор преди да се вземе решение за имунизиране. 

Въпрос: Как стои въпросът с имунизирането на хора с алергии? Ако човек е алергичен към ужилване от инсекти, пчели, комари, храни или медикаменти, по какъв начин би му се отразила имунизацията? 

Отговор: Два-три дни преди ваксинирането да се вземат антиалергични препарати, в деня на имунизирането и на идващия ден. Това се предлага без значение от повода за алергия. 

***** 

По тематиката работи Анелия Тодорова 

* Въпроси към нашите посетители можете да задавате на публицистичния ни имейл . Отговорите ще публикуваме всеки понеделник. 

*** Можете да прочетете първите изявления на нашата нова графа:

 





 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР